Hoppa till sidans innehåll

Skellefteå CK 50 år 1960-2010


SKELLEFTEÅ CURLINGKLUBB fyller 50 ÅR

 

Det första mötet om bildandet av Skellefteå Curlingklubb hölls den 12 januari 1960  på initiativ av dåvarande läroverkslektorn Åke Johansson. Det var 20 medlemmar som instiftade klubben. Den 10 februari 1960 blev klubben registrerad som förening i Riksidrottsförbundet. Byggmästare Erik Lindberg var den förste ordföranden. I ett brev från Styrelsen står att läsa, ”Efter 7 s. och 8 b. är vi nu klara att sätta igång vårt vinternöje”.

De första Curlingstenarna köptes in från Svenska Curlingförbundet. Det var fyra par till ett pris av 300 kr paret. Ytterligare fyra par Curlingstenar lånades också av förbundet och 1961-62 köptes de in.

De första reglerna fick man av ”Storebror” Umeå Curlingklubb som grundades redan 1957. Dessa regler var en direktöversättning från en Schweizisk artikel om Curling. Där kunde man läsa många intressanta saker:

  • CURLING är inget spel för gamlingar ty rätt utövad kräver sporten känsla, taktisk förståelse, noggrannhet, laganda, kraft och uthållighet av utövaren.
  • Det fodras träning och självkontroll för att inte ”tillägna” sig förkastliga fel. (Ofta förväxlat med ”individuellt spelsätt”)
  • Varje diskussion med skippern om det ”lämpliga” i hans åtgärder är närmast att betrakta som osportsligt uppträdande.
  • VARJE CURLARE BÖR NOTERA DETTA: All onödig diskussion på banan under spel är närmast ”åtalbart” och skadar lagets insats.

 

 

Träning och spel förlades till en början på Norrvallas idrottsplats, först på bandybanan och senare till den konstfrusna ishockeybanan.

Den första klubbtävlingen hölls den 19 februari 1961.

I början av 1962 gästade "Norrlands-instruktören" Åke Sundström från Östersund (Not. Håkans pappa), Lycksele och Skellefteå för att lära ut taktiska och tekniska finesser.

Bland de som fick instruktioner kunde man se idrottsplatsintendenten vid Norrvallas idrottsplats Arthur Lindgren (Bild), han blev Curlingssporten trogen livet ut och var självskriven som klubbens ismakare i många år. Arthur blev 1996 också klubben förste hedersmedlem.

År 1964 satsade klubbens medlemmar 25 000 kr ur egna medel för att anlägga en egen curlingbana inom idrottsplatsen med naturis och utan överbyggnad. Det var stora problem med snöröjningen och med nedfallande oljesot från närliggande industribyggnader. I slutet av 1960-talet får klubben komma in i den nybyggda ishockeyhallen, men konkurrensen om platser i hallen gör att curlingen hänvisas till mindre attraktiva tider. Klubben tilldelades tidiga lördag- och söndagsmorgnar, vilket framförallt inte lockade ungdomar till att börja spela curling. Under denna tid spelades det curling både ute på den egna banans naturis och inne i ishockeyhallen. Det blev lite jobbigt att transportera stenarna fram och tillbaka och i början på 1970-talet flyttades all curlingaktivitet in i inomhushallen.

1968 fick klubben det stora förtroendet att arrangera SM i lagspel för herrar oldboys och 1970 arrangerade klubben senior-SM i lagspel för herrar och damer.

De dåliga träningstiderna i ishockeyhallen gjorde att krav ställdes på en egen inomhushall. 1972 ansökte klubben om statsbidrag för byggandet av en curlinghall som under sommartid skulle kunna användas som utställningshall i Folkets Hus regi. Ritningarna till en 4-banorshall var klara och det såg länge ut som om projektet skulle lyckas, men statsbidraget uteblev och det blev fortsatt curling under tidiga morgontimmar och sena kvällar.

1972 blev Skellefteå utsett till Årets stad i Sverige. Curlingklubbens inbjudningstävling döptes detta år till Årets stads curling och hade deltagare från Örnsköldsvik i söder till Boden i norr. Initiativtagare till tävlingen var bland annat dåvarande tävlingsledaren Curt Lindgren. ( Curt är fortfarande aktiv som tävlingsledare, men nu är det klubbens drygt 60 ”Seniors” som Curt basar över, mer om denna verksamhet kommer i Curlingtidningen till hösten!). Från och med år 1973 fick tävlingen namnet Guldsopen och vandringspriset blev en gammal gruvhjälm från Boliden. Det tog 19 år innan vandringspriset erövrades för alltid av lag Tomas Tellhammar, Umeå CK . Numera erövras vandringsprisen av den klubb som får tre inteckningar. Det andra vandringspriset vanns också av Umeå CK - en Guldtacka skänkt av Boliden (Observera att det bara var en kopia).

I år spelades Guldsopen för 37 gången, och maratontabellen visar hård kamp mellan Umeå och Skellefteå. Skellefteå CK 18 segrar, Umeå CK 16 segrar, Örnsköldsvik CK 2 segrar och Ådalens CK 1 seger.

År 1990 fattar Skellefteå kommun ett beslut om att bygga en kombihall i direkt anslutning till Isstadion. Den skulle innehålla ishockey, friidrott, styrketräning, klättervägg och minsann, en curlinghall. Klubben fick utrymme för 3 banor samt ett klubbrum och under hela året 1991 görs ett omfattande ideellt arbete av klubbens 35-tal medlemmar under ledning av drivkraften och tidigare ordföranden Sigvard Lindqvist, som också blev klubbens andre hedersmedlem 1999. 1992 står hallen klar för spel.

Från att ha varit en ”liten” klubb blev nu klubben bara på några år en av Sveriges största med över 200 medlemmar. Tack vare den stora medlemsökningen och framgångar med Elitserieplats och silver i Yngre Junior SM blev Skellefteå CK utsedd till årets klubb 1995-96.

I och med Curlinghallen fanns det nu förutsättningar för att locka ungdomar till sporten. Och det var första kullen av juniorer med David Kallin i spetsen som fixade första SM medaljen till klubben.

Men de var inte de första juniorerna. Redan 1972 syntes det juniorer i klubben. Det var bland annat Pelle Sjöström och Thomas van der Kwast (som fortfarande är aktiva ”Curlare”). Pelle vann redan 1974 som 14 åring DM i figurspel (Bild). Hur många DM det har blivit sedan dess vet nog inte ens Pelle själv!

Det var också Pelles lag med Lasse Söderberg, Janne Stål och Nisse Westermark som blev klubbens första Elitserielag 1995.

Efter den första SM medaljen 1995 har det blivit ytterligare 20 SM medaljer för klubben varav 7 SM Guld. Efter hallens tillkomst har Skellefteå Curlingklubb också arrangerat sju stycken SM. Varav de tre senaste har lett till tre SM Guld för klubben!

Tack vare dessa framgångar och en fortsatt medlemsökning blev Skellefteå årets Curlingklubb för andra gången 2003-2004. Det är inte många klubbar som kan stoltsera med två utmärkelser!

Det första Guldet tog klubbens nästa juniorkull med Stina Viktorsson, Maria Wennerström och Anna Viktorsson 2004. Redan 2003 hade lag Viktorsson fixat Elitserieplatsen. Det senaste SM-guldet togs av de lovande juniorerna Lag Eskilsson som fortsätter satsning i och med sitt tredje år på curlinggymnasiet i Härnösand.

För Stina och Maria har det sedan dess hunnit bli så många framgångar att de inte går att räkna upp här, men JVM Brons och Silver 2004-2005 bör ju nämnas. Både Maria och Stina har hunnit med att bli klubbens första ”Stora Grabbar”, om vi nu bara räknar de som representerat klubben under hela sin Curling karriär.

Klubbens 50 år firades i samband med Guldsopen med stor fest. 19 lag spelade Jubileumstävlingen, varav tre lag kom från Finland (Keimijärvi, Ranua och Uleåborg). Initiativet till detta får vi tacka Kjell-Åke Krook Skellefteå som tipsade sin vän Mark ? i Uleåborg. Genom sina kontakter i norra Finland lyckades han locka ytterligare två lag att komma de drygt 40 milen till sin närmaste Curlinghall!

På lördagskvällen samlades 70-80 medlemmar och tävlande till jubileumsfesten. Det bjöds på underhållning, ståuppare och därefter dans. För våra finska vänner var det kanske lite problem med språket men alla verkade trivas alldeles utmärkt.

Under jubileumsfesten uppmärksammandes också våra senaste SM-vinnare, Lag Eskilsson och Team AllTele som fick blommor och det sedvanliga Tjingelinget.

Klubbens förre ordföranden Arne Viktorsson delade, för förbundets räkning, ut förtjänsttecken i Silver till den som bland annat lockade honom att börja med Curling.  Undertecknad är naturligtvis hedrad över att ha fått ta emot en sådan utmärkelse, men precis som Arne nämnde i sitt tal så är min största bedrift inom Curling att jag lyckades locka Arne till Curlingen. Tack vare detta har nu klubben en massa framgångar på isen genom hans döttrar, samt en multipel CurlingManiac genom fru Eva, och mycket mycket mer…

Men i och med Jubileumsfestens slut, tar inte vårt 50årsfirande slut. Det fortsätter i höst då vi hoppas att vårt lag som skall representera Sverige i Europamästerskapen för Damer skall kunna kröna klubbens första 50 år med ett EM Guld!

Förhoppningarna om att också få till stånd en fjärde curlingbana får oss också att fortsätta att kämpa med vår kommunledning. För trotsallt känns det trist att en klubb med tre elitserielag aldrig ska kunna få arrangera en hemmamatch för lagen…

Vi ser redan fram emot att få vara med om de kommande 50 åren i vår klubbs framtidshistoria – och vi lovar att det ska stå om Skellefteå Curlingklubb i Svensk Curling många gånger innan nästa jubileum !!!!

Trevlig Sommar ALLA CURLINGVÄNNER önskar Kurt och Anders

 

Uppdaterad: 03 SEP 2013 14:45 Skribent: Kurt Eriksson

Postadress:
Skellefteå CK - Curling
Mossgatan 27
93170 Skellefteå

Besöksadress:
Mossgatan 27
93170 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46706039595
E-post: sekreterare@curlingk...

Se all info